Om Lhasa apso

Jag älskar rasen Lhasa apso för att det är en lagom liten hund i en stabil kropp. Den behöver inte massor av motion, men hänger gärna med på allt. Den älskar även att ligga och mysa i soffan!

Något jag tycker är speciellt kul, är att rasen finns i alla färger och kan hållas i full päls, eller klippas på många olika vis. Vilket gör dom variationsrika i utseendet!

 

Lhasa apson är en mycket glad och trevlig ras som måste fostras vänligt men bestämt, om den inte ska ta över. Den räknas som larmhund och ska tala om när inkräktare kommer, men är inte direkt skällig.

Hunden fäller inte nämnvärt, förutom valp-ullen, som man får borsta ur. Man blir heller aldrig solkig när man klappar den. Därför anses den vara allergivänlig. ( Bör kollas upp inviduellt för säkerhets skull vid misstanke.)

Det kan ta upp till ett par år innan Lhasa apson fått full päls.

 

Pälsen behöver badas och vårdas men inte dagligen.

Runt var 14:e dag badar jag hundarna och borstar igenom pälsen, samtidigt som jag torkar pälsen med hårfön. Jag spolar av tassarna på hunden och plocka bort kvistar och löv efter promenad om det är skräpigt ute.

Lasa apson anses vara en frisk ras som lever länge, (14-15år är inte ovanligt)! Därför är den inte dyr att försäkra.

 

 

Kortfattat om rasen Bakgrund:

 

Lhasa apso har under århundraden fötts upp som sällskaps- och vakthund i tibetanska hem och kloster. Rasnamnet apso betyder på tibetanska "den hårige" och anspelar på rasens rikliga päls. En av de första som lyckades förvärva en lhasa apso uppger att hunden stammade från huvudstaden Lhasa- därav rasnamnet. Rasen introducerades i England omkring år 1900 under namnet lhasa terrier, en gemensam beteckning för de nu skilda raserna lhasa apso och tibetansk terrier. År 1934 bildades den engelska rasklubben och en standard för lhasa apso utarbetades.

 

Allmänt:

Lhasa apso är glad och självsäker med alert och stabilt temperament men något avvaktande mot främlingar.

 

Storlek & vikt:

Idealmankhöjd för hanar: 25,5 cm. Idealmankhöjd för tik: något lägre.

Vikt:5-8kg.